Linecké – jedno těsto, nespočet druhů cukroví
Linecké – jedno těsto, nespočet druhů cukroví
Ingredience
210 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
140 g másla nebo rostlinného tuku
2 žloutky
kůra z poloviny citronu
mouka na vál
tuk na plech
Postup
Mouku i cukr prosijeme na vál. Přidáme mírně změklý tuk, žloutek, nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu. Krátce zpracujeme. zabalíme do alobalu nebo mikroténového sáčku a uložíme do chladničky.
Těsto pak na pomoučeném vále vyvalujeme asi na 3 mm silný plát a vykrajujeme tvary. Klademe je na plechy vymazané tukem.
V horkovzdušné troubě pečeme zpravidla dva plechy najednou, v běžné elektrické nebo plynové, středně vyhřáté, jen jeden plech.
Upečené tvary klademe po vychladnutí do krabic a na plata tak, aby tvary zůstaly rovné.
Pak je plníme marmeládou, máslovým krémem s ořechy, kávou nebo kakaem. Poléváme zvolenou polevou.
Hrušky jsou s obarveným marcipánem potřeným bílkem a posypaným cukrem. Dobře vypadají i čtyřlístky posypané stříbrnými kuličkami.
Nejnovější komentáře